Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat

Cégünk vállalja jogszabály szerint kötelezően minden villamos átalakítás, bővítés, új létesítés utáni, vagy időszakos érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot.

Az érintésvédelmi felülvizsgálat elvégzését a 10/2016.(IV.5.) NGM rendelet írja elő. Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot minden esetben el kell végezni új berendezés, vagy villamos kivitelezés létesítésekor, bővítésekor, átalakításakor a munka befejezése után, még  a  használatba  vétel  előtt. 

Ezen  kívül  üzembe  helyezés  után  a  rendeletben  előírt rendszerességgel  időszakos  Érintésvédelmi  szabványossági  felülvizsgálat  elvégzése  is szükséges.

Kérje ajánlatunkat!

Érintésvédelmi felülvizsgálat gyakorisága:

Bármely  berendezésnél  így  a  villamos  berendezéseknél  sem  létezik  teljes  biztonság. Bármilyen  biztonsági  szint  több  költséggel  tovább  növelhető.  Minél  nagyobb  a  biztonsági szint annál kevésbé valószínű egy súlyos baleset.

A  teljes 100 %-s biztonság még akkor sem érhető el,  mivel a  készülékek  is  használódnak öregednek,  biztonsági szintjük romlik. Ezért kell,  legalább  a  jogszabályban  előírt  időszakonként   elvégeztetni  az  érintésvédelmi felülvizsgálatot.

  • 6 év: Kommunális és lakóépületekben (KLÉSZ)   
  • 3 év: Minden más épület villamos berendezésein  
  • 1 év: üzem közben áthelyezhető hordozható villamos k kisgépeken, elektromos kéziszerszámokon, hosszabbítókon.
  • Havonta: Áramvédő kapcsolón, megtekintéssel és a próbagomb megnyomásával.

Kinek és hol kell elvégeztetni az érintésvédelmi felülvizsgálatot:

Minden vállalkozásnak, cégeknek, intézménynek kötelező. Munkavédelmi ellenőrzés alkalmával kell megmutatni az érintésvédelmi felülvizsgálatról készült jegyzőkönyvet. Lehet telephely, iroda, oktatási intézmény, üzemcsarnok, műhely épület, üzlet, bolt, társasház, kollégium, szinte mindenhol ahol elektromos berendezés található kötelező elvégeztetni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot.  

Nem csak új épület átadásakor és a rendszeresen elő írt időszakonként, de minden átalakítás, bővítés, már milyen javítás után, amikor megbontották a villamos berendezést, vagy új gépet üzemeltek be, el kell végezni az érintésvédelmi felülvizsgálatot.

Érintésvédelmi felülvizsgálat célja:

A vizsgálat célja az hogy kiszűrje és megelőzze a villamos berendezések érintéséből származó áramütéses baleseteket, felhívja a figyelmet, milyen biztonsági intézkedések szükségesek, hogy a villamos berendezések kezelése még biztonságosabb legyen.

Az áramütéses baleset általában úgy következik be, hogy a villamos berendezés külső burkolatának érintésekor ér minket az áramütés. Ez a test, vagy burkolat üzemszerűen feszültségmentes, csak meghibásodás, testzárlat következtében kerül feszültség alá.

Az  felülvizsgálat  az  érintésvédelmi  hibák  feltárása   miatt  szükséges  ellenőrzés.  Az érintésvédelmi  szabványossági  felülvizsgálat  az  vizuális  ellenőrzés,  és  részletes  műszeres mérésből, és a mérési eredmények alapos kiértékeléséből áll.